Jeg heter Marit Røttingsnes Westlie og jobber frilans som matskribent. Jeg leverer matstoff til blant annet Maison Mat & Vin, Mat i Norden, Agenda 3:16 og Jærbladet.
Jeg har gitt ut 5 kokebøker på CappelenDamm, og bok nummer 6 kommer til høsten. Den heter Hjemmebakt. Jeg lager også matfilmer for matnettstedet artoftaste.no. Så gå inn der og ta en titt på hva jeg har gjort.
På denne bloggen har jeg tenkt å skrive litt tips og råd, vise fram noen av de lure tingene å ha på kjøkkenet og å gi deg noen oppskrifter på både middager, kaker og brød.
I dag tenkte jeg å gi deg oppskriften på et godt hjemmebakt brød, for jeg er et lykkelig menneske hver gang jeg kan ta deilige nystekte brød ut av stekeovnen! For det første lukter det da helt fantastisk i hele huset. For nystekt gjærbakst gir på et blunk huset ditt en helt spesiell atmosfære. Her snakker vi hjemmekos og gode følelser på høyt nivå! Og for det andre vil også resten av familien din svirre rundt stekeovnen, ventende på at brødene skal komme ut av stekeovnen. For så snart brødene er ute av ovnen og er kalde nok til å ta i, må det prøvesmakes. Litt godt smør (som smelter på en tykk brødskive) eller en kraftig skive med ridderost er som skapt for hverandre.
Har du lyst til å prøve å bake også? Kanskje har du gjort noen forsøk tidligere hvor resultatet minnet mer om vedkubber enn spiselige brød? Fortvil ikke! Alle som har bakt litt i livet har mislyktes med baksten. Det har iallfall jeg mange ganger. Og det er akkurat da, når brødene er råe i midten og tunge som bly, at det er viktig å ikke gi opp! Da er det bare å prøve igjen, og kanskje gjøre noen forandringer fra forrige forsøk. Øvelse gjør definitivt mester også når det kommer til baking.
Her kommer noen tips som er lure å ta med seg:
1. Les gjennom hele oppskriften og finn fram det du trenger før du starter. Så vet du at du har alt du trenger.
2. Ha det godt og varmt på kjøkkenet når du lager gjærdeig. Gjæren trives ikke i trekk.
3. Ikke bruk mer mel enn du akkurat trenger. Det lønner seg derfor ikke å ha i alt melet med en gang, men vente litt mens eltemaskinen går, eller at du elter deigen sammen for hånd, og ser akkurat hvor mye mel som trengs. En vanlig gjærdeig er passe fast akkurat når deigen slipper bakebollen.
4. De aller fleste gjærdeiger krever at du elter den godt og lenge. Så baker du brød, både grove og fine, lar du kjøkkenmaskinen elte deigen i 10 minutter. Sett gjerne på en stoppeklokke. En del finere bakverk, som for eksempel hveteboller, skal ikke eltes så lenge. Da blir de seige. For det er nettopp seigheten vi utvikler når vi elter.
Her er en oppskrift på gode brød du kan bake selv:
5 dl melk
7 dl vann
50 g gjær
150 g store havregryn
500 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt hvete, grov
800-850 g siktet hvetemel
1 1/2 ts salt
Brødene skal steke på 200 grader i 45-50 minutter.
Deigen skal forheve i 1 time og etterheve i ca. 45 minutter.
Smør 3 brødformer med litt olje eller bruk formfett.
Varm opp væsken til den blir fingervarm og rør ut gjæren i den.
Ha alt det tørre (minus litt av hvetemelet) i en miksmasterbolle og hell i væsken mens miksmateren elter deigen sammen. La mikseren elte på ganske stor hastighet i 8-10 minutter. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel til du ser at deigen akkurat slipper bollen.
Dekk bollen med et bakeklede og la den heve til dobbel størrelse. La det ta den tiden det tar, hvis ikke blir brødene dine flate og tunge.
Ha litt mel på bordet eller benken og hvelv deigen over. Elt den litt sammen før du deler den i 3 like store deler. Form hver del til en pølse og ha dem i de smurte brødformene. Du kan også plassere alle 3 brødene i en smurt langpanne.
Dekk til brødene igjen og la dem etterheve til de fyller brødformene og du kan se at de er luftige.
Stek brødene på nederste rille. For å sjekke at de er ferdigstekte, tar du et brød ut av forma og kakker på undersiden av det. Får du en hul lyd, er brødet ferdig. Steker du 6 brød samtidig, bruker du varmluft og 180 grader. (Du trenger ikke å doble gjærmengden selv om du dobler resten av oppskriften.)
Ta brødene ut av brødformene og la dem avkjøles på en bakerist.
Lykke til!
1 kommentar:
Åh, fikk vann i munnen av bildet. Dette brødet skal jeg jammen prøve etter jeg har bakt "Ingers rugbrød". Eldstemann på 4 liker IKKE hele korn, eller "frø" som han selv sier... Så dette må være perfekt for han. Antar den vanlige melka kan ersattes med soyamelk?
Legg inn en kommentar